Начало > Общи приказки > Никога повече Райфайзен банк !!!

Никога повече Райфайзен банк !!!

Никога повече Райфайзен банк !!! Ето, че отново се реших да пиша по темата за банките и по специално за Райфайзен банк. Искам да изкажа публично какво се случи с мен при последните ми контакти с нея.

Както е известно преди известно време направих неуспешен опит за закупуване на апартамент с кредити от различни банки. Една от тях беше и Райфайзен банк. За тези, които не са чели до сега моят блог ще кажа само на кратко, че през месец септември се опитах да купя апартамент с кредит. При сключването на предварителния договор имах за съжаление само устни уверения на служител на Raiffeisen bank, че ще ми бъде отпуснат кредит. Сключихме предварителен договор и дадохме капаро от 6200 евро. Предварителния договор беше само между мен и продавача, като нито Райфайзен банки, нито някоя друга банка бяха страни по договора. Тогава никога не сме предполагали, че ще стане криза, че банката няма да ни отусне кредит и че можем да изгорим с това капаро. Изглупихме и че не поканихме адвокат да прочете предварителния договор за да имаме по-голяма сигурност. Както и да е – това е вече минало и нищо не може да се върне.

Изтекоха всички срокове. Нито една банка не ни отпусна кредит или по-точно не ни отпусна желаната сума. Отказахме се от апартамента, като се уговорихме с продавача евентуално да върне часто от капарото, когато продаде апартамента. От тогава до сега вече минаха 4 месеца. Въпреки нашата уговорка реших да се допитам до адвокат за да разбера какви са ни шансовете при едно бъдещо дело. Избрах най-добрия с многогодишен опит точно в тази област. Той прочете внимателно предварителния договор и каза, че имаме шанс ако имаме бележки от банките, че са ни отпуснали кредит по-малък от искания. В договора пише, че апартамента ще бъде купен със средства от кредит отпуснат от банка. Реших – без да имам каквито и да са намерения да се съдим да осигуря тези бележки за моя сигурност.

Прозвъних на всички банки, в които подадох документи за кредити. Всички казаха, че до момента не са издавали такива документи, но ще измислят някакъв по мое желание. Странно ми е защо никога до сега не са издавали такъв документ, като според мен би трябвало всеки да си иска такъв. Някак си не приемам, че при кандидатсване за кредит и заплащането на огромни комисионни – банката ще се обади по телефона и без да е задължена да се обоснове просто ще каже, че кредита не е разрешен. Смятам, че трябва да са задължени да издават документ, че е кандидатсвано при тях за кредит и е взето някакво решение – независимо какво е то.

Както казах всички банки не отказаха да ми направят такива бележки, но тук няма да описвам премеждията си при тях, а само в Райфайзен банк. Обадих се по телефона на нашия кредитен консултант. Още по телефона ни каза, че не са издавали такъв документ до сега, но цената била 70 лв. Стана ми странно – как една страничка документ може да струва толкова. Реших да открия официалната тарифа на банката, която по закон трябва да е публична. Отворих сайта на Raiffeisen bank, намерих ценовата листа, но никъде не видях казаната ми цена. Обадих се отново възмутен. Консултанта ми каза, че тарифата била променена същия ден и вероятно новата не била обновена в сайта. Каза, че ще провери и ще ми се обади. След малко се обажда и ми каза, че цената е 20 лв. Вероятно ако не се бях поинтересувал щяха да ми вземат 70 лв. Никога повече Райфайзен банк !!! Съгласявам се с цената и се уговарям вечерта да отида да взема бележката. Вечерта отивайки в имотния център на Райфайзен банк се оказа, че трябвало да се подаде молба за тази бележка и евентуално ако молбата бъдела уважена от управителя щели да ми издадът такава бележка. Написвам си молбата в свободен текст и я оставям на консултанта. От тук нататък започват и странностите в банката. На времето като съм си подавал документите в банката не съм бил платил някаква такса от 20 лв. Хм Възмущавам се. Имам квитанции от всички банки за всички платени от мен такси и комисионни. Спомням си, че не 20 ами съм платил 75 лв. Казвам им, че няма да платя тази сума. Те обаче извадиха нов бисер. Не съм си бил платил оценката на жилището изготвено от Райфайзен банк. Ха. Та ние не сме изготвяли оценка на жилището тъй като то е ипотекирано в банката и там имаше актуална оценка на продавача, която не беше минало и месец. Да – обаче онази оценка била на продавача. Освен той е трябвало и ние да я платим. Пълни глупости. Как един документ ще го плащаме и двамата. Никога няма да го платя. Не могат и да ме хванат да го платя по никакъв начин. Питам ги защо като им дължа някакви пари не ме търсят да им ги дам, а чакат да им отида на място при тях. Питам ги и как ми разгледаха документите, като не съм си бил платил всички такси? Не получавам адекватен отговор. Или може би отговора се крие по-надолу.

Другата странност, която чух и която не мога да си обясня е, че кредита не бил входиран в банката, което ме навежда на мисълта, че банката просто събира балъци, като мен кандидати за кредит и още в самото начало е ясно, че няма да им отпусне кредит, но ги залъгва 2-3 седмици само и само да им вземе таксите за обработка на документи. Това със сигурност ще се изясни ако имам бъдещи проблеми с Райфайзен банк.

Никога повече няма да ползвам услугите на Райфайзен банк. Има и други банки далеч по коректни от Райфайзен.

    
Сподели с всички:
Dobavi.com Dao.bg Lubimi.com Ping.bg Pipe.bg Svejo.net Web-bg.com del.icio.us Facebook Google Google Reader Yahoo! MyWeb reddit StumbleUpon Technorati
 1. Интересно
  10 декември, 2010 в 01:28 | #1

  Г-н Пенев,

  Бихме искали да се вържем с Вас за съвместни действия като съратник по съдба и то не частен а корпоративен клиент на Раифайзен попаднал в сериозна схема свързана с Райфайзен банк, с която се борим. Става въпрос за сриване на производство хранещо цял град. http://vbox7.com/play:f79d6258

  Поздрави,

  • 10 декември, 2010 в 08:39 | #2

   Аз две години водих дела, които изгубих. Това беше свързано с допълнително разходи, които никак не бяха малки. Нямам желание да харча повече пари заради Райфайзен банк. Но ако мога по някакъв друг начин да съдействам – с удоволствие ще участвам.

 2. желина велева
  19 февруари, 2011 в 18:37 | #3

  наистина никога повече РАЙФАЙЗЕН БАНК- скоро ми се наложи да ползвам банкомат на РАЙФАЙЗЕН БАНК-за мое голямо нещастие дебитната ми карта бе задържана от техен банкомат заради възникнала авария с устройството……..на въпросния банкомат бяха посочени няколко телефона ,които обаче или мълчаха упорито или казваха че връзката не може да бъде осъществена…..и така часове наред. принудена от обстоятелствата и до буезумие притеснена защото ми предстоеше важно пътуване отидох до офис на посочената банка……от там ме увериха че до 2 часа картата ще бъде извадена и мога ди си я получа в централния офис на банката- празни приказки ,…вече пети ден картата ми все още е във владение на злополучния банкомат с непрекъснати обещания че УТРЕ ,….а това утре е вече пети ден не идва ! питам господата ръководещи тази банка,какво трябваше да направя за да си получа картата,на кого трябва да позвъня в такъв случай,защо телефоните посочени в случа й на задържане мълчат??????? къде е коректността на РАЙФАЙЗЕН БАНК след като дни наред аз не мога да си получа парите ,заради нечие нехайство …..НИКОГА ПОВЕЧЕ РАЙФАЙЗЕН БАНК

 3. t_
  4 април, 2011 в 12:18 | #4

  @желина велева
  Здравейте, май е малко късно, но просто трябваше да си обявите картата за открадната, да я спрете и да си поискате да Ви издадат нова. Така като гледам щеше да отнеме пак толкова време, но поне щяхте да им създадете малко работа.

 4. Клиент на Райфайзенбанк
  12 април, 2011 в 00:36 | #5

  И ни съветват да си размразим плановете, та да вземем кредит от тях…. И да заложим недвижим имот……Да не ни е изпила кукувица акъла? След всичко, което четем за поведението им към хората и фирмите….Абсурд!!!!!!!!!!Но държавата ни е Абсурдистан, какво друго може да ни се случи освен……..пълни абсурди. НИКОГА, НИКОГА, АМА НИКОГА ПОВЕЧЕ РАЙФАЙЗЕНБАНК!!!!!

 5. Бивш клиент на Райфайзенбанк
  12 април, 2011 в 00:56 | #6

  Прочетете много интересно четиво на http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3733371 . Високата безработица влияела отрицателно върху финансовата стабилност на домакинствата…. Главният икономист на Райфайзенбанк откри Америка. Но май крадецът вика „дръжте крадеца“. Та нали същата тази банка с политиката на ръководството си остави на улицата стотици хора от Свиленград (а сигурно и другаде в България). Па не бяха банкери на годината, па не бяха дарителски кампании и др. подобни PR-пушилки. Всичко е за шараните – само веднъж да клъвнат. А захапят ли въдицата – край с тях, и децата им ще плащат. Хора, не се подлъгвайте по рекламни трикове!…….НИКОГА ПОВЕЧЕ РАЙФАЙЗЕНБАНК!!!!!!!!

 6. рерi
  31 август, 2011 в 15:49 | #7

  izmamnici sa Райфайзен банк;;;

 7. иво
  20 септември, 2012 в 15:13 | #8

  Тази престъпна организация Райфайзен банк е просто уникална!
  В 21 век неможеш да си прекратиш взаимоотношенията с тях по електронен път,а само ЛИЧНО и на мястото от където е издадена проклетата им райкарт-УНИКАЛНО събитие в света на електронните подписи и така нататък.Този проблем ми виси на гушата от две години и просто никой не ни обръща внимание на попадналите в тази престъпна схема на шантаж и крадене на пари за лихви и такси след като многократно съм им заявил,че неискам да ми подновяват картата.Ежемесечен терор по телефона и писма,че им дължа пари,да ама аз немога да им плащам за нещо което неползвам и практически не притежавам картата им от две години.Просто крадци,крадци и крадци!!!

 8. христо христов
  2 февруари, 2014 в 19:47 | #9

  Бих споделил и моята семейна драма във връзка с райфайзен банк, как моята сестра от лице за контакт се превърна в съдлъжник по потребителски кредит и подписът и беше фалшифициран!
  Ако имате подобни приключения със некоректни служители на райфайзен, моля споделете!
  Все още не сме предприели сериозни защитни мерки срещу истенският длъжник и измамника служител на райфайзен банк..просто все още се чудя от къде да започна!

 9. Mitkova
  10 март, 2014 в 20:03 | #10

  Здравейте,
  имам нужда да споделя разочорованието си от Райфайзен банк. Тяхен клиент съм от години, работех на кораби и всички пари ми минаваха от там, винаги съм ги препоръчвала и съм водила всичките си приятели да си отварят сметки там. Баща ми също беше дългогодишен техен клиент. Той имаше кредитна карта към тях, която беше издадена в София, но след това предподписа договор в Несебър, където се преместихме да живееме. Към тази кредитна карта има застраховка живот към Unika. При подписването на договора никой от служителите не е сметнал за нужно да му обърне внимание за тази застраховка. Знаете как става дават ви договор вие подписвате на бързо и им вярвате( или поне в моето семейство така правехме). Баща ми почина скоро от сърдечен удар и ние случайно открихме договора. Отидохме в банката и там получихме невероятно грубо отношение от една служителка и колегата и тъй наречения Златко, който през цялото време дъвчеше дъвка, говореше на майка ми на „ТИ“, а пък и лятото многократно съм го виждала да работи с джапанки. Изключително не професионално обслужване, през цялото време се възмущаваше, защо сме отишли при него и ни караше да се чувстваме много зле и при положение, че точно сме загубили баща и съпруг. И в крайна сметка се оказва, че от 2007г, банката си удържа парите за застраховката, а пък сега е ясно че никой нищо няма да изплати. Изискват от нас куп документи, но нищо не се случва. Обидно ми е от отношението и от това, че са взимали парите на баща ми без дори да му обяснът, а ако му бяха казали той със сигурност е щял да си каже, че има сърдечни проблеми и въобще да не се прави тази застраховка.
  Съответно за кратко време най-добрата банка за мен се превърна в най – лошата банка.
  Райфайзен България е срам за Raiffeisen Bank International AG

 10. Николай Николов
  23 октомври, 2014 в 13:00 | #11

  Най-нeкоректната и тъпа банка с която да си нямате работа. Болните мозъци на управата измисли 3 лева глоба на всяко внасяне на депозит ако не си титуляр. Как можаха да се одрискат тези долни измекяри, малко ли лихви печелят от нас. Досега винаги с години жена ми ги е плащала. сега и искат 3 лева всеки месец – мошеници. На въпроса да ми отговорят адекватно защо е всичко това , служителите ме гледат умно и не могат да ми отговорят. Питам ги с нещо затрудняваме ли ги затова , че жена ми ги плаща депозитите. А те ми отговарят емииии… Казвам емииии… не е отговор. Като дългогодишен клиент на тази банка имам право да знам за какво са тези 3 лева, но измекярите не намират това за необходимо.

Коментари
 1. 10 май, 2009 в 15:50 | #1
 2. 22 август, 2009 в 16:33 | #2
 3. 17 септември, 2009 в 21:34 | #3
 4. 3 ноември, 2009 в 22:45 | #4
 5. 12 март, 2010 в 11:27 | #5

SEO Blogs - Blog Catalog Blog Directory